Çıraklık Eğitim,
Çıraklık eğitimin temel amacı çeşitli sebeplerle örgün eğitim dışına çıkmış veya devam etmek istemeyen öğrencilerin teorik ve pratik eğitim verilerek mesleklerde ihtiyaç duyulan ara iş göcünün karşılanmasını sağlamaktır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri hedeflenmektedir. Çıraklık eğitim aslında zorunlu eğitim çağında olan öğrencileri hedeflemekle birlikte, herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. En az ortaokul mezunu olan ve aşağıdaki şartları taşıyan herkes kayıt yaptırabilir.
Çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.
Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
Kanun kapsamında bulunan herhangi bir meslekte çalışıyor olmak.
Çalıştığı iş yerinde o meslek dalında ustalık ve usta öğreticilik belgesine sahip en az bir çalışanın olması.
Meslek lisesinin bünyesinde açılan Çıraklık Eğitime kayıt olmak isteyenler 14 yaşını girmiş olmak ve 18 yaşından gün almamış olmak zorundadır
Başvurular , Ağustos, Eylül, Ekim aylarında kabul edilir. Başvuru sırasında sizden aşağıdaki belgeler istenir.
Başvuruda istenen belgeler :
2 Adet Sözleşme (Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünden alınacak)
Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi
2 Adet Vesikalık Fotoğraf
Diploma ve Fotokopisi veya Öğrenim Durum Belgesi (Aslı İlgiliye Tekrar Verilecektir)
Sağlık Raporu Aile Hekimliğinden(Çalıştığı Mesleğe Uygundur Yazılmalı)
Usta Öğreticinin Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesinin Fotokopisi
İşyerinin SGK belgesi yazısı
Usta öğreticinin o iş yerinde sigortalı çalışan olduğuna dair sigorta dökümü
İş güvenliği eğitim belgesi
Veli Dilekçesi (Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünden alınacak)
İkametgâh belgesi
Çıraklık eğitim kapsamında 27 Alan 142 dal da eğitim verilmektedir. Kapsamdaki mesleklerin listesini görmek için burayı tıklayın. Bu eğitimler Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir. Usta öğretici gözetiminde işyerlerinde çıraklar haftada; 1 gün okulda teorik eğitim, 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar. Teorik ve pratik eğitimin her iki sinede devam zorunludur. Teorik eğitim için okula veya pratik eğitim için iş yerine devam etmeyen öğrencilerin kayıtları silinir. Eğitimleri toplamda 4 yıl sürer. Bu süre içende öğrencilerin sigortaları devlet tarafından ödenir. İşverene de talepte bulunması halinde çırağa ödediği maaşın belli bir kısmı devlet katkısı olarak geri ödenir.
Bu eğitimi başarıyla tamamlayanlara; 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilir. Çırak öğrencilerden lise programına kayıt olanlar eğitimlerinin sonunda lise eğitimin ide tamamlamış olurlar ve Lise Diploması almaya hak kazanırlar. Bu durumda olanlar dilerlerse üniversiteye devam edebilirler.